Çelik birleşim elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşan, taşınabilir ve modüle edilebilir yapılara prefabrik ev denir. Her geçen sene gelişen teknoloji ile projeler gelişmektedir. İnşaat alanında da birçok teknolojik yenilik olmuştur. Öyle ki bir prefabrik eve dışarıdan bakıldığında diğer evlerden ayırt edilememektedir. Prefabrik evler, gelişen inşaat teknolojileri ile daha da gelişmektedirler.
İmarsız bir yere Prefabrik ev yapılır mı sorusuna verebileceğimiz en kısa cevap evet imarsız arsalara da prefabrik ev yapılabilir ama bunun şartları vardır. Bu şartlara geçmeden evvelde imarsız arsa nelerdir, bunu bir anlayalım.

İmarsız Arsa Nedir?
İmarsız arsa niteliği tarla olan arazilerden oluşur. Niteliği tarla olan arazilerde ancak zirai faaliyetler yürütülebilir. Kısacası ekim dikim için kullanılan arazi türleridir. Belediyelerin bu tarz arazilerde yapı izni vermemesinin nedeni ise tarım alanlarını korumaktır.
İmarlı arsanız var ise belediyeden gerekli onayları alarak m2 bazında imarlı arsanızın üstüne yapabileceğiniz en çok oran belirlenir ve tarafınıza bildirilir. Bu payı belirleyen kıstaslar arsanızın toplam m2 bazında alanıdır. Size izin verilen m2 oranını aşan bir yapı yaptığınızda belediye cezai işlem uygulama hakkına sahiptir. Yapıdaki aşan kısmı düzeltmemeniz niteliğinde ise yapı ruhsatınızı kaybetmeye kadar ilerleyen yaptırımları vardır.
Fakat sizin arsanıza izin verilen yapı m2 oranının altında bir yapı yapabilirsiniz. Yani sizin 110 m2 bir yapı yapmanıza izin verildiyse bunun 85 m2’sini kullandığınızda bir sorun olmaz. Belediyeler, yapı izni verirken arsanın üzerine kurulacak yapının m2 bazında en çok oranı belirler.
İmarsız Bir Yere Prefabrik Ev Yapabilme Şartları Nelerdir?
- Prefabrik evi imarsız bir araziye yapmak için gereken ilk şey; imarsız arsanızın yola cephesi olması gerektiğidir. Bu yolun orada yaşayan yerli halk tarafından oluşturulmuş olması yetmez, bu yolun kadastral bir yol olduğuna güvenilir olmalısınız. İmar kanunu ve bu konuyu içeren ilgili yönetmelikler kadastro parsellerde meydana getirilen uygulamalarda yola cephesinin olması şartını koşuyor.
- Bir başka konu ise yola cephesi olmayan parsellere muhtelif uygulamalarla yol cephesi tedarik edilmedikçe, yapısız bir arsanın yapılı bir arsaya dönüştürülmesine izin verilmiyor.
- Kadastro cepheli imarsız arsalardaki imar izni yüzde 5 kadardır. Ayrıca bu şu anlama geliyor: en fazlaca 250 metrekarelik ev yapma izni verilmektedir. Yani sizin 6000 m2 imarsız araziniz var ise bu arazinin yüzde 5 i 300 m2 yapmaktadır. Fakat siz en çok 250 m2 yapı yapabildiğiniz için bu oranı aşmanız kanunlar tarafınca yasaklanmıştır.
- Yapı diyelim ki imarsız arsaya inşa edildi. Altyapı problemi ile karşılaşmamak adına belirtilen bir mühim husus daha var. Ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerinin kesin bir biçimde sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde imarsız arsaya kurulan yapıya elektrik, su, doğalgaz, internet benzer biçimde alt yapı kaynakları sağlanamaz.
- Son bir temel şart daha var: arsanın bağlı bulunmuş olduğu belediye ile şu konu üzerine görüşmeniz gerekiyor: imar durumundan bağımsız olarak ileride yaşanabilecek sorunlara karşı tedbir almak gerekiyor. Bu nedenle de arsanın mutlaka fakat mutlaka sorgulatılması gerekiyor.
- Prefabrik yapılar, İmar Kanunu ve yönetmelikleri çerçevesinde ele alındığında kanunun tanımına uyan bir yapı olarak görülüyor. Prefabrik evlerin imarsız arsaya yapılabilmesi için bu tür şartların konulmasının nedeni de bu. Özetle; prefabrik evler de geleneksel yapılarla aynı tanıma girdiği için istisna bir vaziyet söz mevzusu olmuyor.